Tak ani nevím proč, dnes mě napadlo, že by bylo dobré popsat výrobu domácí pálenky. Třeba se to bude hodit, že jo... Na pálenku je nejlepší použít ovoce, které má dostatečné množství cukru. U nás jsou asi nejoblíbenější švestky, meruňky, blumy, třešně, višně..
Budeme potřebovat:
10kg švestek (zralých, čistých, nezkažených)
kvasnice - nemusí být, ale půjde to lépe a rychleji (pokud nevíte, která bije, googlujte 'enzym pro ovocný rmut')
nádoba na kvašení (plastová, dřevěná, s neprodyšným závěrem)
plátýnko na destilaci
Nejdůležitější částí přípravy pálenky je určitě čištění ovoce. Dejte si záležet, do kvasu nesmí jít žádné zkažené ovoce, listí, stopky, špína... Pecky se nesmí porušit, znehodnotily by vám celý nápoj. Po očištění je potřeba ovoce rozdrtit, nejjednodušší metodou u peckovitého ovoce je rozšlapání (ve 100% čisté vaničce 100% čistými holínkami). Přidejte kvasnice dle návodu.
Takto připravený rmut přelijte do nádoby ve které necháte kvasit. Nádobu před tím vyvařte, vymyjte, vydezinfikujte co to dá, ať je jak od chirurga :).
Naplňte rmutem, ne až po okraj, protože kvašením hmota nabude.
Nádobu uzavřete a děj se vůle boží. Kvašení má několik fází, které můžete pozorovat pěkně z gauče. Nádobu si nechte v obýváku, protože kvašení je rychlejší při pokojové teplotě. Uvidíte, že bude na co koukat.. To, že je dokvašeno poznáte tak, že ustane bublání.
Doba je individuální, záleží na tom, zda a jaké jste použili kvasnice, ovoci a dalších okolnostech. Po skončení kvašení je možné destilovat. Pokud nemáte destilační nádobíčko, poslouží vám dobře plátýnko. Tak na vaše! :)
Budeme potřebovat:
10kg švestek (zralých, čistých, nezkažených)
kvasnice - nemusí být, ale půjde to lépe a rychleji (pokud nevíte, která bije, googlujte 'enzym pro ovocný rmut')
nádoba na kvašení (plastová, dřevěná, s neprodyšným závěrem)
plátýnko na destilaci
Nejdůležitější částí přípravy pálenky je určitě čištění ovoce. Dejte si záležet, do kvasu nesmí jít žádné zkažené ovoce, listí, stopky, špína... Pecky se nesmí porušit, znehodnotily by vám celý nápoj. Po očištění je potřeba ovoce rozdrtit, nejjednodušší metodou u peckovitého ovoce je rozšlapání (ve 100% čisté vaničce 100% čistými holínkami). Přidejte kvasnice dle návodu.
Takto připravený rmut přelijte do nádoby ve které necháte kvasit. Nádobu před tím vyvařte, vymyjte, vydezinfikujte co to dá, ať je jak od chirurga :).
Naplňte rmutem, ne až po okraj, protože kvašením hmota nabude.
Nádobu uzavřete a děj se vůle boží. Kvašení má několik fází, které můžete pozorovat pěkně z gauče. Nádobu si nechte v obýváku, protože kvašení je rychlejší při pokojové teplotě. Uvidíte, že bude na co koukat.. To, že je dokvašeno poznáte tak, že ustane bublání.
Doba je individuální, záleží na tom, zda a jaké jste použili kvasnice, ovoci a dalších okolnostech. Po skončení kvašení je možné destilovat. Pokud nemáte destilační nádobíčko, poslouží vám dobře plátýnko. Tak na vaše! :)
Další nápady, které by se vám mohly líbit:
|
Amen!
OdpovědětVymazataj s metanolom,omg... snad to nikto doma neskusal.
OdpovědětVymazatTak tohle sem moc nepatri.....k tomu navod na vyrobu slepeckejch holi
OdpovědětVymazatSlivovici dělám roky. Tenhle návod je bezpečnější než jít do krámu a koupit si ju.
Vymazatjak se pouziva platynko?
VymazatChybí tam pro destilaci základní údaj o teplotě. Methyl alkohol ma jinou odparnou teplotu (vyšší) než ten co chceme. Ehyl alkohol. Doporučuji jakoukoliv technickou příručku, proto to nepíši. A že je to zakázané? Co na tom? Vláda a především politici vůbec zákony nedodržují. A aby je náhodou nepostihly, tak si udělili imunitu. A mě chcou něco nařizovat? Nebo Tobě?
VymazatA k čemu je dobrý špatný recept?
Vymazatzbohom zdravý rozum...
OdpovědětVymazatCo je to za nesmysl.Pálení doma je zakázáno.Jen pálenice.A jako náhrada pálení použití plátna ?!To vyrobím tak max. ovocné víno.Božinku, to říct u nás na Valašsku , tak si přinejlepším poklepou na čelo.
OdpovědětVymazatJak to chcete pálit? 10kg švestek, to mi za tu námahu nestojí. V pálenici vám vezmou kvas od minima 160-200 litrů. Tož zbírajte, kvaste a palte, ale jedině v pálenici. PS: A zapomeňte na kvasnice, začne to kvasit samo.
OdpovědětVymazatKdo psal tento návod toho moc nevypálil a pokud ano, tak to byl patok. Jsem z moravy a otec když zakládál kvas, tak mně poručil, abych do 200 litrové bečky rozbil určitý počet pecek meruněk, nebo švestek aby tam byl ten jedovatý amygdalin, bez něho to neni slivovice. Co myslíte tím plátýnkem? Jako se dělávala lavorovice? Kvasnice dává jen hlupák. U švestek se kvašení rozjede samo. No prostě autor píše samé blbosti.
OdpovědětVymazatEhm... jak se nahradí destilační aparatura plátýnkem?
OdpovědětVymazatDo prdele děcka, vyjádří se někdo k tomu plátýnku?
OdpovědětVymazatZde na webu ani jinde jsem při zběžném hledání nic nenašel.
Řekl bych, že jde o špatně pochopený zdroj informace.
Dneska se totiž, kdo si toho ještě nevšiml, opisuje web furt dokola. Seriozní udaje aby jeden pohledal.
Dál, Metanol je vždy přirozenou součástí slivovice, jinak by to nebyla slivovice (má totiž příjemnou vůni) a možná i jiných. kvasů a posléze destilátů. Jak je v tom dřevo a to pecky nepochybně jsou, tak to tam je. Ohledně jeho množství a toxicity. Množství v destilátu nestojí za řeč. Toxicita ve směsi s alkoholem - teoreticky je li metanolu méně, než jedna třetina etanolu, Toxicita se nepojeví. Sám bych to ovšem nezkoušel. Podrobnosti humánní biochemie neznám, nicméně etanol se dá použít jako první antidotum, než vás dostanou na umělou ledvinu. Měl jsem o tomto jisté pochybnosti, ale kdo sledoval vývoj metanolové kauzy, mohl zaregistrovat, že tato informace padla. Konkrétně to byl lékař, kdo dotyčnému otrávenému nalil panáka.
Komu to hlava nebere, ať se prostě zeptá svého doktora nebo internisty. Že má jisté obavy, že to slyšel a že si to chce ověřit.
Pro blbce, kteří nejsou schopni si to zjistit tady mám odkaz
http://www.urgmed.cz/ostatni/metanol_odborne_doporuceni_TIS.pdf
a tam cituji:
Kinetika: rychle se vstřebává ze zažívacího traktu, maximum v séru za 30 – 90 minut po požití, rychlá
distribuce, distribuční objem 0,6 – 0,7 l/kg. Biologický poločas v organismu 8 – 28 hodin (průměr 12 hodin),
prodlužuje se při terapii antidotem (alkoholem) na 30 – 50 hodin, zkracuje se při hemodialýze (HD) na 2 – 3
hodiny. Pozvolna, 7-10krát pomaleji než etanol se metabolizuje v játrech na výrazně toxičtější metabolity -
formaldehyd (t 1/2 1–2 min) a dále kyselinu mravenčí (maximum v krvi a moči 2.- 3. den po požití); asi 3%
metanolu se vylučuje nezměněno plícemi a močí.
A dále
Toxicita: Minimální toxická dávka čistého metanolu asi 0,1 ml/kg, v průměru se udává 10 ml pro dospělého,
ale bylo popsáno oslepnutí po 10 ml a smrt dokonce po 6 – 10 ml. Hladina metanolu v krvi 200 mg/l již nutně
vyžaduje léčbu antidotem (etanol nebo fomepizol).
A dále
První pomoc
Dospělí: vypít 150-200 ml 40% destilátu, například vodky nebo koňaku.
Děti: asi 1,5 ml 40% alkoholu/kg (0,6 g 100% etanolu/kg) zředěného vodou nebo džusem na 10–20 % roztok.
a ještě dále
LÉČBA OTRAVY
Časné podání antidota (etanol nebo fomepizol) minimalizuje tvorbu toxických metabolitů; po požití suspektně
toxického množství začít podávat antidotum ihned, zahájení léčby až za 8-10 hodin a později zvyšuje
morbiditu i mortalitu.
Z toho všeho jasně plyne, že přítomnost dostatečného množství etanolu vylučuje toxicitu metanolu a proč z normální slivovice ještě nikdo neoslepl.
Ohledně kvasinek.
Divoké kvasinky jsou na všem, to je jasné. Takže kvasit to bude i bez očkování. Malí vinaři se s tím taky neserou. Ušlectilé kvasinky se jim zdají příliš drahé.
Ale ušlechtilé jsou nepochybně lepší. Odolnější v rozsahu teplot, v rozsahu hladiny etanolu, lepší buket, to hlavně pro víno. Možná i další přednosti.
Tak to je asi všechno.
To platýnko se - asi doporučuje tomu, kdo použije ten novodobý recept podle směrnic EU - na dobré a bezproblémové-se "vyprázdnění".
VymazatAhoj, no jo, toto není pálenka, ale asi zmiňované ovocné víno. Plátýnko se použije na přecedění. Ale proč se všichni tak rozčilují? Tento web je vytvořený v dobré víře.....Tedy kdo chce dobrou slivovicu, jedině u nás na Valachách :) Ještě vsuvka.......A taky ne všichni na Moravě umí udělat dobrou...machři :)
OdpovědětVymazatJana