Na jeden bochánek hlíny budete potřebovat:
1 hrnek kukuřičného škrobu
2 lžíce soli
vodu
Nejprve nasypte 2 lžíce soli do 2/3 hrnku vody a nechte rozpusit, dejte do malého hrnce, nechte přivést k varu a odstavte. Do této slané vody přidejte škrob a půl hrnku studené vody. Míchejte, hmota by měla začít rychle tuhnout. Pokud ne, můžete zahřát na velmi mírném ohni a míchejte než se tak stane. Ztuhlou hmotu nechte vychladit. Než začnete s hlínou pracovat posypte si pracovní místo trochou zbylého škrobu. Pokud chcete skladovat, pak zabalte neprodyšně do igelitového sáčku a nechte v lednici.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
Super receptík, jen... vytuhne to pak samo na vzduchu? Nebo je třeba nějak v trobě vysušit.
OdpovědětVymazatAno jen na vzduchu, třeba u topení, nebo kamen. V létě na sluníčku. Trvá to cca den, záleží na vlhkosti vzduchu.
VymazatHrnek by z toho asi nešel že?:-D:-/ jinak skvělý nápad;-) alena
OdpovědětVymazatZdravím, díky za super stránky, tak bych se chtěla zeptat co všechno z toho lze praktikovat? Co máselnička? Díky za odpověď.
OdpovědětVymazatŘekla bych, že to bude spíše pro dekorační účely nebo pro dětské tvoření :) Soudím, že máselničky by to mohlo narušit, nevíc to bude "pěkně" slané :)
VymazatAno je to tak. Spíš na hrátky s dětmi malými i velkými. Tvůrčí zábava pro děštivé dny. :-)
VymazatŠkoda,ale i na roztomilé kvítky,které neuvadnou to bude super, díky moc.
VymazatPěkný den, nevím, kde jsem udělala chybu, ale když jsem do vody dala sůl, co je v receptu, tak se mi vůbec nerozpustila. Zdá se mi té soli strašně moc. Bohužel dál jsem se nedostala :( poradíte co s tím? Musí se ta sůl do vody přidávat postupně?
OdpovědětVymazatDobrý den, i já mám stejný problém, sůl se vůbec nerozpouští. Kde jsem udělala chybu? Děkuji za odpověd´ Alena.
OdpovědětVymazatJelikož rozpustnost soli ve vodě je cca 39 g/100 ml při 100°C. tzn, že ty 2 hrnky soli by se daly rozpustit ne ve 2/3 ale ve 2+3 (5) hrnkách vody. S tímto poměrem už ale nebude sedět gramáž škrobu. HomeMade CéZet mrkni na ty poměry prosím.
OdpovědětVymazatDiky za recept, pridavam odkaz na moji oblibenou varenou domaci modelinu:
OdpovědětVymazathttp://www.brydova.cz/napady/ostatni-/117-domaci-modelina-pro-deti-
Mile sobestacne tvorivky,
OdpovědětVymazatprave jsem vylila hrnec se dvema salky soli a asi 1,5l vody - sul stale jeste neuplne rozpustena... Tak jsem si rekla, co kdyz 2 hrnky soli jsou preklep a jsou to jen 2 lzice?
Zkusila jsem to a hura, mame cim tvorit!
Tady je postup:
Rozmichame 2 lzice soli ve 2/3 hrnku horke vody, rozpustime hrnek skrobu v cca 1/2 hrnku studene vody - jen po prisypani do horke slane vody by se nerozpustil (to kazda dobra kucharka vi) a michala a zahrivala a michala... Skoncila jsem ve chvili, kdy jsem mela pocit, ze to uz staci. Omlouvam se timto za tuto nepresnost, ale jinak to neumim popsat. Proste je to porad patlave, ale nebojte po vychladnuti to krasne ztuhlo. Vysledek je skvely - tvarna, nelepiva hmota.
A par poznamek:
- mozna priste pouzit neprilnavou panev (jako pri vareni modeliny – ktera je mj. take skvela, zájemkyně ji naleznou na webu)
- sul je tam jen jako konzervant
- do studene vody se skrobem se da s uspechem rozmichat potravinarske barvivo (napr. to na vajicka nebo domaci třeba stava z cervene repy) a mit hlinu barevnou...
A nakonec, moc diky za tenhle web plny věci vedoucich k co nejvetsi soběstačnosti. Chapu, ze v takovem mnozstvi se chybka objevi, tak jsem se snazila ji trochu napravit :-)
Jsem de*il, díky!!! :-) A dál prosím kdž něco najdete, nahoďte! :-)
VymazatNeni zac! Jasne, kdyby neco, seberu zase odvahu a ozvu se ;-)
VymazatRáda bych se zeptala, jaké to bylo během schnutí? Mě to popraskalo a je to nenávratně pryč :( Takže, kde jsem udělala chybu?
OdpovědětVymazatšel by z toho vyrobit použitelný hrnek?? nebo by se to rozmočilo??
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat