Domácí Kombucha (kombuchová kultura)

Nevýhoda kupované Kombuchy* je její (ne)čerstvost a také cena. Tady je recept na kombuchovou kulturu, ze které si můžete vyrábět vlastní kombuchu za zlomek běžné obchodní ceny.

Budete potřebovat:
1 litr Kombuchy (vyberte dobře prodejce, abyste si byli jistí, že byla správně skladovaná)
1 šálek černého čaje z filtrované vody s 1 lžičkou cukru.

Nalijte kombuchu a čaj s cukrem do skleněné nádoby, přikryjte čistou utěrkou aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty, ale směs mohla stále 'dýchat'. V teplých měsících kultura roste rychleji, ale při pokojové teplotě počítejte tak 3 týdny.Kultura je hotová když je asi 5 mm tlustá. Není nutné ji nechat růst déle.
Takže, nechte růst, za 3 týdny si řekneme co s tím dál.


* Kombucha je nápoj, který se vyrábí z oslazeného čaje (obvykle zelený nebo černý čaj), ve kterém necháme několik dní pracovat kombuchovou kulturu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím. (Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha)



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


banner na slevy

Komentáře