Budete potřebovat
2 litry čerstvého mléka
1 lžičku kyseliny citronové
1/2 lžičky syřidla
teploměr
V mléce rozpusťte kyselinu citronovou a zahřejte na 38 C. Odstavte z plamene a přidejte syřidlo. Zamíchejte a nechte oddělit sražené mléko a syrovátku (nažloutlá tekutina). To bude trvat asi 20 minut. Potom opět ohřejte a míchejte ať se vám nepřipálí. Vařte asi 10 min než začne vypadat takhle:
Přelijte přes cedník, syrovátku si schovejte. Ve velkém hrnci ohřejte vodu těsně pod teplotu varu (90 ° C). Cedník ponořte do hrnce, tak aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě. Nechte ve vodě pět minut. Jakmile tvaroh dosáhne 60 °C, vytáhněte ho z vody. Vzniklou mozzarellu propracujte jako kynuté těsto a vypracujte bochánek. Skladujte v lednici v roztoku, který si vytvoříte ze 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
Dobry den,
OdpovědětVymazatrada bych se zeptala, kde se da poridit v Praze syridlo. Dekuji, Anna
Sice je to z dalsiho textu logicke, ale pro zacatecniky jako ja: kdyz se oddeli syrove zrno od syrovatky, tak tech 10 minut NEVARIT!!! ale zahrivat! Pri vyssich teplotach se syrove zrno rozpusti a mate z toho prevarene mleko obohacene o kys. citronovou a syridlo... jo, chybama se clovek uci :-)
OdpovědětVymazat