Myslím, že 99% rodičů chce pro své děti to nejlepší. Bohužel někdy to nejlepší ujede někam trochu mimo. Mám na mysli konzervovanou kojeneckou stravu. Snad žádný z nás není takový snílek, který by si myslel, že v továrně na výživy, pracuje bodrý kuchař, s bílou čepicí, který s péčí vybírá a zpracovává zeleninu od místního farmáře.
To nejlepší můžete dopřát dětem jen vy sami (samy). Uvařte čerstvě každý den a vaše děťátko tak dostane opravdu to nejlepší. A s láskou :-)
Budete potřebovat
malý kastrůlek
1 hrnek vody
čerstvou sezonní zeleninu, zeleninu z vlastní zahrádky, od známých, farmáře, bio ...
pár kapek bio extra panenského olivového oleje
ponorný mixér
S příkrmy se začíná v 6. měsíci, či na doporuční lékaře (nebo vlastního selského rozumu). Začíná se s jedním druhem zeleniny a pak se postupně přidává další druh každých 5 dnů. Je to proto, aby se odhalily případné alergie, ale také tím otestujete chuťové preference svého děťáka.
Když začínáte s příkrmy, obrňte se trpělivostí, Vaše děťátko se musí naučit koordinovat jídlo tím správným směrem - tedy do žaludku, a to chvíli trvá (i týdny).
Postup přípravy je (oproti krmení) velmi jednoduchý a bez stresu - zelenina se s Vámi prát nebude :-). Očistěte ji a dejte vařit s kapkou oleje do měkka. Rozmixujte zeleninku i se zbylou vodou (polévkou) a nechte schladit na příjemnou teplotu tak akorát do pusy ... no a krmení zdar!
Jídelníček může mít různé podoby. Takhle to bylo u nás první měsíc - každých 5 dní test nové zeleniny:
1. mrkev2. mrkev + petržel
3. mrkev + petžel + celer
4. mrkev + petžel + celer + pórek
5. mrkev + petžel + celer + hrášek
6. mrkev + petžel + celer + řepa (řepa moc úspěch nezaznamenala)
7. mrkev + petžel + celer + listový špenát
a tak dál až do zblbnutí a dle sezonní nabídky. :-)
Líbil se vám tenhle nápad? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
rekla bych, ze toto prave spousta lidi nepochopila a zije v domneni, ze sklenicka s napisem bio = to nejlepsi pro dite.....a to neni jen o sklenickach.....:(
OdpovědětVymazatU nás jsou příkrmy zrovna aktuálním tématem...zatim baštíme mrkev a teď k tomu bramboru...skleničkám teda nevěřim, hlavně jak někdo může říkat, že jsou hlídané - asi jako vy nevěřim tomu, že tam stojí kuchař v bílé čepici...ale asi každého věc...
OdpovědětVymazatI když na dětech se šetřit nemá, tak když si to člověk spočítá tak za tu cenu za kterou kupujete skleničku navaříte obědů na celý týden...a víte o v tom-a to je k nezaplacení...
P.S. Už sem viděla příkrm Chilli concarne :-) pobavil...Alice
Zkuste zeleninovo-ovocnou "přesnídávku": 1 dýni hokaido + čerstvé ovoce. Dýni neloupat, pouze vydlabat vnitřek, nakrájet na kostky, uvařit (do tlakového hrnce s trochou vody, nechat "zasyčet", vypnout). V kastrolu rozvařit ovoce (sladší bez cukru, kyselejší s cukrem nebo medem). Dýni rozmixovat na kaši, přidat rozmixované a přepasírované ovoce (eliminace případných zrníček), smíchat a jíst hned nebo plnit do skleniček a zavařit tak, aby "to chytlo". Dýně je chuťově neutrální, takže to chutná po ovoci, které tam dodáte (já pro vnučku dělala borůvkovou, malinovo-jahodovou a meruňkovou). Zeleninová varianta: hokaido + ovoce nahradit mrkví, petrželkou, špenátem... Nic z výše uvedeného nekupujeme, ale pěstujeme "za chalupou" :-).
OdpovědětVymazatDobrý den! S článkem souhlasím, podobně to praktikuji již u svého druhého dítěte - ovšem celer se pro kojence nedoporučuje. Ten bych určitě nezařazovala na začátek.
OdpovědětVymazatZdravím, do rozmixované stravy přidávám ještě olivový olej, 1 porce - 1 lžička. Vitamíny se lépe vstřebávají s tuky.
OdpovědětVymazatAhoj všem, už jsem také zkoušela podat mrkev + dýni, velký úspěch, tak jsem ráda, řepa také chutná. Celer nedávám. střídám olivový olej s mandlovým máslem. Díky za tip na ovocnou dýni, až zase bude k dostání, tak vyzkoušíme.
OdpovědětVymazat