Budete potřebovat:
1500ml kvalitního nejlépe vlastního jogurtu
200 ml zakysané smetany
1 lžičku soli (malá, zarovnaná, ale můžete dát i méně)
Vše smícháme a vzniklou hmotu dáme do cedníku, do kterého jsme předtím dali plátýnko. Cedník dáme nad misku nebo kastrolek (pro rejpaly kastrůlek :-)) do lednice na 24 hodin odkapat.
Vzniklou syrovátku můžeme dál použít do vaření nebo pečení. Z tohoto množství ji bylo víc jak půl litru. Hotový sýr si dáme do nějaké plastové krabičky a uložíme v lednici.
Dá se dochutit bylinkami, česnekem, paprikou, šunkou...
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
Jsem ráda,že vám chutná:-) Martina S.
OdpovědětVymazatNo to já taky! Díky Martino! :-)
VymazatTak jsem místo zakysané smetany dala 31% šlehačku a taky byla výborná...
VymazatJá dala smetanu z domácího mléka (asi 1 dcl) a smetanový 500g jogurt a taky to bylo fajn:-))
OdpovědětVymazatdělám ji ze Selského jogurtu Hollandia, bez soli a bez smetany, z 500g je jí 250 g, trochu kyselejší, ale vynikající jemný tvaroh, příště zkusím se smetanou
OdpovědětVymazatJá tu "vodu" která vykape sleju a použiji do palačinek, nebo domácího kváskového chlebu dle RCP zde: http://www.youtube.com/watch?v=TYnVqyE--Zg ;)
OdpovědětVymazatdobry den.co je platynko?
OdpovědětVymazatzkoušela jsem obojí - se zakysankou i smetanou. Ze zakysanky mi přišla lehce nakyslejší a se smetanou je skvělá. Jen ji ještě asi v polovině odkapávání zatížím a má pak krémovější konzistenci. Udělala jsem jí z domácího jogurtu (litr a půl jogurtu mě vyšel na 19,-Kč)a jedné smetany (13,- byla v akci :-))a i po odkapání se zatížením jí zbylo 630g...
OdpovědětVymazatKrása... dííííííky moc za recept
Naprosto vynikající dobrůtka ochucuji medvědím česnekem
OdpovědětVymazat