Domácí mandlový olej - lisovaný za studena

Nepřestane mě fascinovat co všechno se dá doma vyrobit. Kde je kranice, co už nejde? Anebo už to nedává smysl?
Něco, třeba zrovna tohle, je určitě levnější si koupit, ale proč nezkusit si olej vylisovat sami? Máte snad něco lepšího na práci? ;-)
Alespoň jednou, pro ten pocit, že to dokážete a až bude konec světa, budete mít hlavní ingredienci do svého oblíbeného krému.


Budete potřebovat
1 kg mandlí
1-3 lžičky olivového oleje (jen v případě že mandle potřebují v mixéru 'promazat')
mixér

Vsypte mandle do mixéru a začněte pomalu mixovat od nejpomalejších k rychlejším otáčkám. Mějte po ruce škrabku nebo nůž a když se mandle dostanou mimo dosah nožů, zastavte mixér a seškrábněte madle z okrajů. Postupně se vytvoří taková mandlová hrudka, pokud je problém ji rozmixovat, je čas přidat olivový olej. Mixujte dál dokud se nevytvoří krémová pasta. Tu přemístěte do nádobky a nechte stát při pokojové teplotě 1-2 týdny. Mandlový olej se oddělí. Slijte ho a používejte jak jste zvyklí. Zbylou mandlovou hmotu použijte třeba jako základ pro přípravu mandlové pomazánky (na slano, nebo na sladko).


 Vanilkovo - levandulový březen je tady! Nový měsíc - nové dárky na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí sojové mléko

Komentáře

  1. Kolik se prosím z toho kila mandlí vylisuje oleje? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, to záleží na mandlích, mixéru, teplotě. Uvidíte, nechci vám nic slibovat, Vaše mandle osobně neznám :-).
      Na krém to bude - plus bude z toho pomazánka. Pre jednou to za pokus stojí.

      Vymazat
    2. Díky :-).... počkáme si na mandle v akci :-)

      Vymazat
  2. Myslíte si, že by takto šel udělat i ořechový olej z vlašských ořechů?

    OdpovědětVymazat
  3. len prosím pozor na semená horkých mandlí, bežne rastú v záhradách a predávajú sa aj ako zdroj amygdalínu. sú na nerozoznanie od mandlí sladkých, ale s týmito mandľami doma radšej neexperimentujte...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)