Tenhle návod mi přijde na jaro skvělý, dost z vás má asi nějaké to jablko z minulého roku, které není ani na vyhození ani už na jezení. Tady je jedna možnost jarní recyklace bez popelnic.
Budete potřebovat
1kg jablek
Nastrouhaná
jablka se slupkou i jádřincem zalijeme ve skleněné
nádobě 3l vody asi 5cm nad jablka. Přiklopíme víčkem a necháme
týden na teplém místě. Dvakrát denně promícháme. Po týdnu
scedíme, vymačkáme a dáme na 14 dní do tmy (do spíže). Poté
přecedíme a v uzavřených lahvích uchováváme v ledničce.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Jablečný ocet se udělá i sám, když necháte příliš dlouho stát lahev s jablečným moštem. Popřípadě když vám zkysne mošt, nechte ho zkysnout ještě víc a výsledkem bude ocet. Lenny
OdpovědětVymazatPro toho kdo by se chtěl divit =) tak klasicky "kvasný lihový" ocet se dělá z pilin...
OdpovědětVymazatAle vůbec ne. Hobliny(piliny) se používají na zaočkování octových bakterií, které vytvoří povlak(biofilm) a tím se nechavá protékat roztok lihu, který se přeměňuje na octovou kyselinu.
Vymazatmá pak tento domácí jablečný ocet nějakou omezenou trvanlivost? Alespoň zhruba? Díky Zuzka
OdpovědětVymazatTak to by mě také moc zajímalo,jak dlouho to vydrží. Díky Radka
VymazatMě by zajímalo kolik toho octa nakonec bude..
OdpovědětVymazatMůžu použít tento ocet i na praní?
OdpovědětVymazat