Budete potřebovat:
1kg vepřového plecka na kostičky přiměřeně velké,
25g soli(z toho je trošičku pragandy aby byla šunka růžová)
lžička cukru moučky
100ml vody
Všechno promícháme v míse tak dlouho až vznikne tzv. blátíčko.Pak maso dáme do sáčku na tlačenku a šup do šunkovaru a pořádně uzavřít. Necháme v lednici na 48 hodin uležet.(Někdo vaří i v PET lahvi, ale to nemám vyzkoušené - kdo zná - ví, prosím napiště do komentářů ať se od toho odpíchnem! Díky)
Pak se dá vařit tak na 80-90 minut - voda spíš jen probublává.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Domácí citronový sirup | Domácí Salko |
Se šunkou mám tu zkušenost, že teplota vody by neměla přesáhnout 80°C. Proč nevím:-)A délka vaření těžko říct, většinou všude píší 2 hod, ale pak mi ta šunka občas přijde jako hotové maso a ne šunka... A nám teda chutná víc z kýty než z plecka, ale to je asi věc každého:-)
OdpovědětVymazatjá ji právě raději dělám z toho plecka jak píši v receptu-připadá mi štavnatější.ale je to jak píše *Anonymous* věc každého co mu chutná....
OdpovědětVymazatjá mám ozkoušenou teplotu 75stupňů , čím je teplota vyšší, tím je šunka sušší a chutná spíš jako vařené maso a doba je různá, podle toho kolik masa připravujete asi 10 minut na 100g masa
OdpovědětVymazatJá ani nepoužívám šunkovar, protože ho nemám, ale pořádně to napěchuju do sáčku na tlačenku a zavážu, pokud možno se snažím vytlačit bubliny (což se mi teda ještě nikdy nepovedlo stoprocentně, ale aspoň co jde.) Plecko mě nenapadlo, zatím jsem dělala jen z kýty, určitě zkusím.
OdpovědětVymazatVytlačit bubliny mě naučila maminka brčkem :D Z čehokoliv- zamražuju tak třeba nastrouhanou kořenovou zeleninu- do sáčku strčím brčko, "zmačkám" sáček okolo něj, zatočím- lépe to drží- a vzduch vysaju :) Funguje perfektně- a toho ušetřeného místa! :) Snad je to takhle napsáno dostatečně pochopitelné.
VymazatJasný, chápu, u mražení to dělám taky, a dokonce jen samotnou pusou.:-D Prostě jen pořádně zmáčkny ten pytlík mezi ukazovák a palec a tou malinkou dírečkou to vyfouknu. Ale u šunky se to brčko jeví jako dobrý nápad, to mě nenapadlo a mohlo to jít, ona když je ta bublina někde vespod toho pytlíku, tak se to při kile té masové hmoty vymačkává dost blbě.:-)A brčkem se tam dostanu.
VymazatKdyž to napěchujete do toho sáčku tak pak to vaříte v tom šunkovaru??
VymazatNe v šunkovaru, normálně ve velkým hrnci (aby to bylo celá ponořený.
VymazatKde koupim šumkovar?Diky.
VymazatJá šunkovar nemám, nacpu maso do podlouhlého varného skla, zakryji sáčkem a hodím na to velký šutr ze zahrady, ať to drží tvar. Místo soli Praganda na barvu dávám řepu (můžou být velké kusy a před vařením je vyndat, ale ja ji strouhám na jemno...chuť tomu neubere ani nepřidá). Místo cukru lžičku medu a špetku koriandru. A samozřejmě 2 stroužky česneku, které vytáhnu před vařením :-) Vařím cca hodinku na 75. Je výborná a hlavně domací :-) Jo, a maso...někdy dělám jen z kýty, někdy zase na půl s krůtím masem, je to taky ňamka.
OdpovědětVymazatProsím jak to vaříte na 75 C. Přece když vařím - tak je to vždy 100 C ne ? Maximálně můžu stáhnout plamen na minimum ale stále se to bude vařit.
OdpovědětVymazatJá bych to od oka nepoznala, používám teploměr na zavařování...
VymazatMy si nastavíme troubu na 75 stupňů a vaříme to tam
VymazatZdravím, to vaření v troubě znamená, že šunkovar postavíte do trouby v hrnci, kde bude tolik vody, aby byl šunkovar ponořený? Děkuji za odpověď.
VymazatTaky děláme šunku doma, ale z kuřecích stehenních řízků, dáváme jen klasickou sůl a navíc ještě pepř... necháváme 3 dny odležet ve vakuové dóze a každý den promícháme... pak napěchujem do šunkovaru a v troubě vyhřáté na 75 - 80 stupňů děláme necelé 2 hodiny... je vynikající...
OdpovědětVymazatMožná můj dotaz bude znít blbě, ale tu kýtu takhle zpracujete celou nebo ji předtím nějak namixujete? :-) Díky
OdpovědětVymazatnakrájet na kostky
OdpovědětVymazatV dřívější době jsme šunku vařívali v plastové láhvi od octu. Byl to docela hrubý plast a šlo to fajn. Po vychladnutí se láhev rozřízla. V nynějších PET lahvích - nevím. Ty se horkem smršťují a možná šunku pěkně stlačí. Vyzkoušené to nemáme, pořídili jsme si šunkovar.
OdpovědětVymazatNikdy jsem šunku nedělala, jen mě napadlo, co to zkusit v pečící fólii, jak se dává do trouby?:-/
OdpovědětVymazatAhojky , jen jsem se chtěla optat zda-li dáváte do studené vody kterou postupně ohříváte na těch 75 stupňů nebo nejprve ohřát vodu ?
OdpovědětVymazat