Recept od Kateřiny. Nemám možnost vyzkoušet, tak prosím komentujte ať to eventuelně doladíme.
"Netuším, jestli je zdravější
každopádně je pracnější a o to chutnější."
Budete potřebovat:
Cca 350 ml horké vody (hrnek a půl)
55 g másla (čtvrt hrnku)
400 g cukru rafinovaného či
nerafinovaného (dva hrnky)
Balení sušeného mléka (podle mé
zkušennosti je běžně k sehnání se značkou klasa i v bio
kvalitě)
Máslo šleháme s cukrem a po
částech přiléváme horkou vodu, mixujeme dokud se nám cukr
nerozpustí. Poté po troškách přidáváme sušené mléko a
mixujeme. Pokud máme mléko moc hustě, můžeme naředit horkou
vodou. Pokud řídké tak přidáme sušené mléko.
Pokud použijeme uvedené množství
surovin, kondenzovaného mléka bude necelý litr, co nespotřebujeme
ihned můžeme uskladnit v ledničce. S jinou konzervací
nemám zatím zkušenost, protože se vždycky nějákým záhadným
způsobem spotřebuje celé. Mléko můžeme i karamelizovat ve vodní
lázni asi tak hodinu (podle barvy poznáme kdy odstavit), záleží
na surovninách. Přidáním holandského kakaa si můžeme vytvořit
domácí toping na ozdobu.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Domácí vaječný likér | Domácí Chai |
Tak, když bychom použili sojové sušeníé mléko a hnědý curk, tak to moooooooooýná zdravější bude :-D
OdpovědětVymazatZkusím to ;-)
Jana
Supr tak pak Jani napište!
VymazatAniž bych četla tento nápad... Dnes ovesné sušené mléko, BIO ghí místo másla a BIO třtinový cukr... Chuť dobrá, ale my, závisláci na salku... takže přidána dávka vanikového extraktu -nekonečného, samozřejmě :-) a je to! Hmmm...
VymazatPS: vyčetla jsem návod na jablečnou nutelu a domácí bounty a to salko prostě muselo být... Děkuji děkuji děkuji. Lenka
Postup je zbytečně složitý - sušené mléko rozkvedláme ve vodě (studené) a dáme na vařič - stále kvedláme - vzniké hrudky mléka se při zahřátí rozpustí. Pak přidáme cukr (zahřívání již není nutné), případně jiné suroviny. Uchování v lednici je jistější, ale čistě teoreticky se může skladovat i v teple. Cukr to dokonale chrání proti mikroorganismům (stejně jako u marmelády).
OdpovědětVymazatKlasické kondenzované mléko se dělá prostě dlouhým zahříváním a odpařováním normálního mléka - asi tak na čtvrtinu původního objemu. Oslazené chutná přesně jako Salko, takže jediný rozdíl je v tom, že nesedělo dlouho v kovové plechovce.
OdpovědětVymazatAle umím si představit, že s máslem a hnědým cukrem je chuťově lepší :)
Není pravda. Právě jsem dodělal to, co jsi tady psal(a) a chutná to jinak ;-)
VymazatDále, tatík říkal, že kdybych do toho přidal trochu másla, tak mám spíš takový karamel, ze kterého se dělají krovky, nebo podobné karamelky ;-)
A taky se to vaří neskutečně dlouho...
Vy jste blbky jako když hrom bije. Kupte si pikslu!
OdpovědětVymazatMyslite, ze by to slo i se susenou syrovatkou? Asi to tak zkusim... :))
OdpovědětVymazatještě jsem nedělala asi bude zdravější ale určitě dražší krabice sušeného mléka stojí cca 50,- tak nevím jestli to v konečné fázi nepřijde draho
OdpovědětVymazatToto je absolutně nejlepší recept na salko, který jsem zkoušela. Rychlý a dobrý! :)
OdpovědětVymazat