Dnes (1.6.) mají malí lidé svůj velký den, tak je tolerujte prosím o něco víc než obvykle. U nás je rušno, vyrážíme na bílovický den dětí, bereme banner, pastelky a fixy, rybičky, plavky, šnorchl, domácí krém proti slunci... No jo, ono nám to tady svítí a je to jako malý přízrak, že ani nevím, jak se k tomu postavit.
Jedno je už teď jasné - dřív nebo později vykvete černý bez.. bude na sirup i na trochu toho šampáňa. Konečně nějaké dobré zprávy.
Budete potřebovat:
4 litry horké vody
700g cukru
šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
špetku vinných kvasinek (seženete tady)
Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny.
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte.
Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Na hladině se začne tvořit pěna - přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví. Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně rychlý špunty. Vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10 minut jen pro sebe.
Na zdraví!
Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Domácí bílá čokoláda | Domácí bezový sirup |
Máte vyzkoušený jak dlouho vydrží? Resp. radu jak nejlépe uchovávat? Nebo je to sezónní záležitost jako burčák? :) Musí to být naprosto vynikající, určitě musím vyzkoušet!
OdpovědětVymazatpo přidání kvasinek (sehnala jsem pouze v tekuté formě) se mi do dne na povrchu objevila plíseň:-(. Nevíte, kde by mohl být problém?
OdpovědětVymazatje dobrý, ale nedělá mi bublinky :-) Vám ano?
OdpovědětVymazatmísto vinných kvasinek dávám do zchladlého převařeného základu sušené kvasnice, stačí nechat přes noc nebo 1 den na sluníčku, pak v PET lahvích do lednice. Skvělá chuť a plno bublinek :-)
OdpovědětVymazat