Dobré cévy jsou základem dlouhého života a kdo by tady nechtěl být o těch pár pátků dýl, že jo. Vyhledejte si nejbližší jeřáb ptačí, dobrou zprávou pro měšťáky je, že by neměl chybět v žádném parku, a natrhejte si 2 kila téhle oranžovo - červené podzimní krásy. V čerstvém stavu jsou jeřabiny mírně jedovaté (vyvolávají trávicí potíže), takže neochutnávat!
Budete potřebovat:
2kg čerstvých jeřabin
80g kyseliny citronové (velké výhodné balení k mání zde)
vodu
cukr
Čtyřlitrovou láhev naplňte omytými jeřabinami, přidejte kyselinu citronovou a až po okraj dolijte vodou. Uzavřete a nechte 2 dny stát. Poté přefiltrujte přes plátýnko, při filtraci jeřabiny důkladně vymačkejte. Smíchejte s cukrem (1kg na 1 litr vzniklé šťávy). Rozlijte do 1litrových lahví a uchovávejte v chladu.
Šťáva se běžně užívá 2x denně po 4 deci.
Čerpala jsem z knihy Bylinky - zdraví z přírody a tímto děkuju za inspirativní čtení paní Evě Richtárové.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Foto zdroj: http://modletice.eu/okoli-modletice/ |
Budete potřebovat:
2kg čerstvých jeřabin
80g kyseliny citronové (velké výhodné balení k mání zde)
vodu
cukr
Čtyřlitrovou láhev naplňte omytými jeřabinami, přidejte kyselinu citronovou a až po okraj dolijte vodou. Uzavřete a nechte 2 dny stát. Poté přefiltrujte přes plátýnko, při filtraci jeřabiny důkladně vymačkejte. Smíchejte s cukrem (1kg na 1 litr vzniklé šťávy). Rozlijte do 1litrových lahví a uchovávejte v chladu.
Šťáva se běžně užívá 2x denně po 4 deci.
Čerpala jsem z knihy Bylinky - zdraví z přírody a tímto děkuju za inspirativní čtení paní Evě Richtárové.
Líbí se Vám Home-made.cz? Podpořte ho v nominacích na Křišťálovou lupu.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Domácí tahini (sezamová pasta) |
Nechápu tu filtraci. Dva dny mi to stojí a nic se neděje. Neměly se ty jeřabiny nějak namačkat nebo rozmixovat?
OdpovědětVymazatŠárka
Šárko, Ne předem. Až při filtraci je třeba jeřabiny důkladně vymačkat.
VymazatAhoj, chci se zeptat, jak je to s dávkováním a zda se sirup pije takto, nebo ředěný s vodou. Děkuji
OdpovědětVymazat