Ne, nebojte, na tomhle prášku si zuby nevylámete, i když se to může zdát z poněkud fosilně znící ingredience. Vinný kámen totiž není jen tak obyčejný šutr!
Vinný kámen neboli hydrogenvinan draselný je draselná sůl kyseliny vinné je totiž za určitých okolností (pH, teplota, rosný bod) obyvatelem vína a ačkoli jeho přítomnost nemusí být vždy nejkrásnější - vypadá totiž jako zákal - je znamením toho, že víno je kvalitní a vyrobeno z vinných hroznů. Zkušení vinaři se s vinný kamenem potýkají hlavně v dubových sudech, kde ulpívá na stěnách a vytváří takový sudový zubní kámen, který se občas musí vzít kladivem. Když vinař vinný kámen vytluče a má chytrou ženu, tak ho nevyhodí, ale donese do kuchyně a tam se s ním začnou dít věci. Vinný kámen, když se rozemele na prášek a přidá do pečení, vykouzlí ty nejjemnější pusinky a andělské pečivo. Možná znáte, dnes moderní, makaronky, tak přesně ty stojí a leží na vinném kameni.
K tomu nejlepší bonus na světě je, že vinný kamínek je zdravou potravinou, která nám, narozdíl od fosfátových kypřidel, prospívá.
Dneska si z něj uděláme kypřící prášek do perníku. Zdravý, dobrý, do zásoby a hlavně, ten nejvoňavější na světě!
Budete potřebovat:
5 lžic škrobu
2 lžíce jedlé sody (velké balení k dostání zde)
1 lžíci vinného kamene (asi 10g - k dostání zde)
1 lžíci kakaa
1lžičku skořice
3 lžíce rozdrceného, přesátého koření ve složení:
Připrate si ingredience a nějakou skleněnou dózu s pevným víčkem. Začněte škrobem.
Přidejte jedlou sodu.
Vinný kámen. Namletý na prášek :-)
Kakao.
Skořici.
Koření rozdrďte na jemno v hmoždíři.
Přidejte k práškům za použití sítka.
Uchovávejte v chladu, suchu. Používejte do pečení perníku, tak jak jste zvyklí.
Doba spotřeby je dána dobou spotřeby použitách surovin. Respektive té nejstarší.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Vinný kámen neboli hydrogenvinan draselný je draselná sůl kyseliny vinné je totiž za určitých okolností (pH, teplota, rosný bod) obyvatelem vína a ačkoli jeho přítomnost nemusí být vždy nejkrásnější - vypadá totiž jako zákal - je znamením toho, že víno je kvalitní a vyrobeno z vinných hroznů. Zkušení vinaři se s vinný kamenem potýkají hlavně v dubových sudech, kde ulpívá na stěnách a vytváří takový sudový zubní kámen, který se občas musí vzít kladivem. Když vinař vinný kámen vytluče a má chytrou ženu, tak ho nevyhodí, ale donese do kuchyně a tam se s ním začnou dít věci. Vinný kámen, když se rozemele na prášek a přidá do pečení, vykouzlí ty nejjemnější pusinky a andělské pečivo. Možná znáte, dnes moderní, makaronky, tak přesně ty stojí a leží na vinném kameni.
K tomu nejlepší bonus na světě je, že vinný kamínek je zdravou potravinou, která nám, narozdíl od fosfátových kypřidel, prospívá.
Dneska si z něj uděláme kypřící prášek do perníku. Zdravý, dobrý, do zásoby a hlavně, ten nejvoňavější na světě!
Budete potřebovat:
5 lžic škrobu
2 lžíce jedlé sody (velké balení k dostání zde)
1 lžíci vinného kamene (asi 10g - k dostání zde)
1 lžíci kakaa
1lžičku skořice
3 lžíce rozdrceného, přesátého koření ve složení:
- 2 hvězdičky badyánu
- 4 kuličky nového koření
- 4 hřebíčky
- 1 lžičku anýzu
Připrate si ingredience a nějakou skleněnou dózu s pevným víčkem. Začněte škrobem.
Přidejte jedlou sodu.
Vinný kámen. Namletý na prášek :-)
Kakao.
Skořici.
Koření rozdrďte na jemno v hmoždíři.
Přidejte k práškům za použití sítka.
Uchovávejte v chladu, suchu. Používejte do pečení perníku, tak jak jste zvyklí.
Doba spotřeby je dána dobou spotřeby použitách surovin. Respektive té nejstarší.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
Komentáře
Okomentovat
Diky! :)