Konečně máme zimu. Hurá! Kamioňáci a uživatelé D1 se asi tak moc neradují, ale my, co na to koukáme od rozpáleného krbu, v teplých fusaklích a s dobrým bylinkovým čajem v ruce, z toho máme až dětskou radost. Jupí chumelí! :-)
Právě s vizí pohledu na zasněženou krajinu jsem se přestěhovala na venkov.
V Praze jsem měla přes ulici výhled do restaurace Emanuela Ridiho. Výhled to byl chutný, ale po čase se přejí. V Brně jsem koukala na dvě hlavní budovy kolejí VÚT, v noci poslouchala, jak se studenti připravují na zkoušky. Hlasité to bylo rozjímání! Ačkoli je už Brno skoro venkovem, sněhu tam bylo málo.
Teď jsem na venkově, široko daleko nic, jen kopce, lesy, třešňová sady pana Jelínka a ovečky. Nejlepší výhled, co jsem kdy v životě měla.
Jaro, léto, podzim a zima tady leží hned na prahu ve své nejpřirozenější formě. Nic rozježděného, podupaného, žádné nedopaky, rozšlapané žvejky, psí děkovačky za plnou misku z předešlého dne, žádný hluk. Nepořádek a rambajs, který se neuděláme sami, nemáme! :-)
Zima je tu kouzelná a já jsem ráda, že děti prostě můžou vyběhnout ven a nemusím se bát, že mi z nich nějaký nepozorný řidič udělá palačinku. Nepozorný řidič tu projíždí jednou za týden, pravděpodobnost je tak nízká, jako šance, že na nás spadne letadlo.
V Praze jsem měla přes ulici výhled do restaurace Emanuela Ridiho. Výhled to byl chutný, ale po čase se přejí. V Brně jsem koukala na dvě hlavní budovy kolejí VÚT, v noci poslouchala, jak se studenti připravují na zkoušky. Hlasité to bylo rozjímání! Ačkoli je už Brno skoro venkovem, sněhu tam bylo málo.
Teď jsem na venkově, široko daleko nic, jen kopce, lesy, třešňová sady pana Jelínka a ovečky. Nejlepší výhled, co jsem kdy v životě měla.
Jaro, léto, podzim a zima tady leží hned na prahu ve své nejpřirozenější formě. Nic rozježděného, podupaného, žádné nedopaky, rozšlapané žvejky, psí děkovačky za plnou misku z předešlého dne, žádný hluk. Nepořádek a rambajs, který se neuděláme sami, nemáme! :-)
Zima je tu kouzelná a já jsem ráda, že děti prostě můžou vyběhnout ven a nemusím se bát, že mi z nich nějaký nepozorný řidič udělá palačinku. Nepozorný řidič tu projíždí jednou za týden, pravděpodobnost je tak nízká, jako šance, že na nás spadne letadlo.
Oproti životu ve městě tráví nepoměrně více času venku a to je dobře.
Zimní slunce však není dobré podceňovat, v kombinaci se sněhem, který sluneční paprsky odráží, dokáže opálit a spálit s daleko větší kadencí než sluníčko v létě u moře. Přípravky většinou používáme v mínusových teplotách, tak se vyhýbejte těm, která obsahují vodu. A vůbec vyhněte se výrobkům a vyrobte si ochranný krém sami. Výroba je jednodušší, než se zdá. Přípravek je samozřejmě nesrovnatelně zdravější, než cokoli, co vám vyrobí v továrně na kosmetiku.
Zimní slunce však není dobré podceňovat, v kombinaci se sněhem, který sluneční paprsky odráží, dokáže opálit a spálit s daleko větší kadencí než sluníčko v létě u moře. Přípravky většinou používáme v mínusových teplotách, tak se vyhýbejte těm, která obsahují vodu. A vůbec vyhněte se výrobkům a vyrobte si ochranný krém sami. Výroba je jednodušší, než se zdá. Přípravek je samozřejmě nesrovnatelně zdravější, než cokoli, co vám vyrobí v továrně na kosmetiku.
Na krém proti zimnímu slunci budete potřebovat:
10ml kokosového oleje (má přirozený ochranný faktor SPF 5 - bio, natur nebo nebio kupte zde)
20ml mandlového oleje (seženete tady)
10ml čistého nerafinovaného bambuckého másla ( SPF 5, Bio & FairTrade kupte zde)
10g včelího vosku (bio i nebio seženete tady)
5 g SoFi Tix (SPF 20 - SoFi Tix seženete tady)
*@--! Pokud je libo, můžete sobě nebo jako dárek pořídit 'hotový balíček' a akorát
Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku i ruce
izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout,
ať si výrobek nijak nekontaminujete - déle Vám vydrží.
ať si výrobek nijak nekontaminujete - déle Vám vydrží.
Všechny ingredience, mimo prášků, dejte do sklenice s víčkem (třeba klasické zavařovačky) ohřejte
ve vodní lázni, místy promíchejte, aby se spojily.
Až bude vše úplně promícháno a spojeno, přidejte práškovou složku (SofiTix) do mandlového oleje
- Sofi
Tix se nerozpouští, ale disperguje v malé troše oleje třením se o sebe
- ideální je porcelánový hmoždíř s paličkou. Smíchejte vše dohromady a přelijte do nádobky
ve které budete krém uchovávat.
Protože výrobek neobsahuje vodu, jen tuky, není třeba konzervovat, vydrží vám dlouho - dle
trvanlivosti ingrediencí.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
Tvoříte rádi užitečné věci?
Pořiďte si knížku Děláme si to doma sami a změňte taky svůj život k lepšímu!
Komentáře
Okomentovat
Diky! :)