Pampeliška - milovaná bylinkáři a nenáviděná zahradníky.
Kam patříte vy? Nesedíte náhodou taky jedním pozadím na dvou židlích? Pampeliška je i pro mě mincí o dvou stranách.
Pokud máte rádi vyrábění, určitě už jste vyzkoušeli pampeliškový sirup, který vám chutnal. Možná, že už si myjete vlasy skvělým pameliškovým šamponem anebo si dopřejte pampeliškovou kávu, která vám tlak nezvedne. Pampelišku jako rozlezlý plevel nemáte stále rádi, ale zároveň na ni, jako bylinku, nedáte dopustit. Milá smetánko, naprosto vám rozumím, pojďme se posunout dál k pampelišce milované.
Vyrobíme si osvěžující denní krém z pampelišky a zítra, ze zbylých surovin, micelární pleťovou vodu.
Tím, že hlavní ingrediencí je pampeliška, která roste všude kolem zdarma. Vytvoříte si luxusní kousek, který nikdo nemá, nepoměrně levněji a přírodněji, než kdy máte šanci v obchodě najít.
Pokud máte, zapojte děti, bude je to bavit a naučíte je něco důležitého pro život. Pokud nemáte, půjčte si je od známých nebo příbuzných, rádi si na chvilku dáchnou. :-)
Budete potřebovat:
4 plné hrsti květu pampelišky
0,5 l měkké (filtrované, nebo kojenecké) vody
15ml kvalitního oleje (já jsme použila meruňkový, hodí se i mandlový, z hroznových jader, konopný, sezamový nebo pupalkový)
3g Glyceryl Stearate (k dostání zde)
2g Cetylalcohol (k dostání zde) - oba jsou emulgátory, nutné k tomu, abychom z oleje a vody vymíchali krém.
10 kapek konzervantu Cosgard (k dostání zde) - bez něj krém vydrží maximálně 2 dny.
10 kapek éterického oleje Mandarinka k provonění (k dostání zde) - není nutné - ale velmi příjemné zpestření.
Hotový balíček máme pro vás připravený tady.
Pampelišky nasbírejte na 'čistém' místě. Ideální dobou je ráno nebo dopoledne, když neprší. Sbírejte pouze květ. Rozložte je pak na chvíli na stinném místě, ať mají malí broučci čas vylézt.
Ke krému budeme potřebovat 35ml květinové vody z pampelišek. Tu si vyrobíme jednoduše domácí parní destilací. Do hrnce vsypte květ. Doprostřed postavte žáruvzdornou misku. Květ zalijte vodou.
Hrnec přikolpte obrácenou pokličkou a zahřívejte. Pára vytvoří kapalinu na spodní straně pokličky, která bude zkapávat do misky. Udělejte si jí trochu víc. Bude se hodit do pleťové micelární vody, kterou budeme vyrábět tento týden.
35ml květonové vody nalijte do jedné skleničky. Do druhé vlijte olej a přidejte Glyceryl Stearate a Cetylatcohol. Jsou to emugátory díky nimž vymícháme z oleje a vody krém. Obě skleničky vložte do vodní lázně a zahřejte na cca 60°. Počkejte dokud se emulgátory zcela nerozpustí.
Skleničky vyjměte, slijte obsah a míchejte. Ideální na to je tato ruční metlička.
Tekutina začne vypadat jako mléko a houstnout. V tu dobu je dobré přidat konzervant (Cosgard) a éterický olej (mandarinka). Obého 10 kapek.
Míchejte dokud nevznikne krém. Což je, dle rychlosti chladnutí, asi 3-5 minut. Přemístěte do dózy a nechte před uzavřením zcela vychladnout.
Trvanlivost výrobku díky konzervantu prodloužíte na 5 měsíců.
Kam patříte vy? Nesedíte náhodou taky jedním pozadím na dvou židlích? Pampeliška je i pro mě mincí o dvou stranách.
Pokud máte rádi vyrábění, určitě už jste vyzkoušeli pampeliškový sirup, který vám chutnal. Možná, že už si myjete vlasy skvělým pameliškovým šamponem anebo si dopřejte pampeliškovou kávu, která vám tlak nezvedne. Pampelišku jako rozlezlý plevel nemáte stále rádi, ale zároveň na ni, jako bylinku, nedáte dopustit. Milá smetánko, naprosto vám rozumím, pojďme se posunout dál k pampelišce milované.
Vyrobíme si osvěžující denní krém z pampelišky a zítra, ze zbylých surovin, micelární pleťovou vodu.
Tím, že hlavní ingrediencí je pampeliška, která roste všude kolem zdarma. Vytvoříte si luxusní kousek, který nikdo nemá, nepoměrně levněji a přírodněji, než kdy máte šanci v obchodě najít.
Pokud máte, zapojte děti, bude je to bavit a naučíte je něco důležitého pro život. Pokud nemáte, půjčte si je od známých nebo příbuzných, rádi si na chvilku dáchnou. :-)
4 plné hrsti květu pampelišky
0,5 l měkké (filtrované, nebo kojenecké) vody
15ml kvalitního oleje (já jsme použila meruňkový, hodí se i mandlový, z hroznových jader, konopný, sezamový nebo pupalkový)
3g Glyceryl Stearate (k dostání zde)
2g Cetylalcohol (k dostání zde) - oba jsou emulgátory, nutné k tomu, abychom z oleje a vody vymíchali krém.
10 kapek konzervantu Cosgard (k dostání zde) - bez něj krém vydrží maximálně 2 dny.
10 kapek éterického oleje Mandarinka k provonění (k dostání zde) - není nutné - ale velmi příjemné zpestření.
Hotový balíček máme pro vás připravený tady.
Pampelišky nasbírejte na 'čistém' místě. Ideální dobou je ráno nebo dopoledne, když neprší. Sbírejte pouze květ. Rozložte je pak na chvíli na stinném místě, ať mají malí broučci čas vylézt.
Ke krému budeme potřebovat 35ml květinové vody z pampelišek. Tu si vyrobíme jednoduše domácí parní destilací. Do hrnce vsypte květ. Doprostřed postavte žáruvzdornou misku. Květ zalijte vodou.
Hrnec přikolpte obrácenou pokličkou a zahřívejte. Pára vytvoří kapalinu na spodní straně pokličky, která bude zkapávat do misky. Udělejte si jí trochu víc. Bude se hodit do pleťové micelární vody, kterou budeme vyrábět tento týden.
35ml květonové vody nalijte do jedné skleničky. Do druhé vlijte olej a přidejte Glyceryl Stearate a Cetylatcohol. Jsou to emugátory díky nimž vymícháme z oleje a vody krém. Obě skleničky vložte do vodní lázně a zahřejte na cca 60°. Počkejte dokud se emulgátory zcela nerozpustí.
Skleničky vyjměte, slijte obsah a míchejte. Ideální na to je tato ruční metlička.
Tekutina začne vypadat jako mléko a houstnout. V tu dobu je dobré přidat konzervant (Cosgard) a éterický olej (mandarinka). Obého 10 kapek.
Míchejte dokud nevznikne krém. Což je, dle rychlosti chladnutí, asi 3-5 minut. Přemístěte do dózy a nechte před uzavřením zcela vychladnout.
Trvanlivost výrobku díky konzervantu prodloužíte na 5 měsíců.
Zdá se vám to složité? Není! Zvládne to malé dítě. :-)
Je vám to málo? Tak koukejte, co všechno si ještě můžete vyrobit doma:
|
|
Vyrábíte rádi užitečné věci?
Pak tu mám, ne jednu, ne dvě, ale už skoro tři knihy plné návodů jak na to:
Pak tu mám, ne jednu, ne dvě, ale už skoro tři knihy plné návodů jak na to:
Komentáře
Okomentovat
Diky! :)