Domácí ovocné šumivé nápoje (pro osvěžení i hokusy pokusy)

K napsání tohoto receptu mě inspiroval sled událostí minulého víkendu. Který zcela bez skrupulí ilustruje to, jaké jsem trdlo.
Mým dvěma prostředním dětem měl začít tábor, takový pohádkový o princeznách a rytířích, na který už se moc těšili. My jsme se taky těšili. Sice nám stále další 2 děti doma zbyly, ale i odklon dětí v polovičním počtu má velký vliv na hladinu hluku v našem malém domě. Včas jsem děti registrovala na svoz táborovým autobusem, protože i cesta  je cíl a v autobuse, alespoň za nás, byla vždy největší zábava. Na domluvené místo se vyrazilo včas, po domluveném táborovém autobusu plném zábavy a smíchu nebylo však ani vidu ani slechu. Táborový telefon nikdo nebral, začaly se mi rosit uši. Nervozita na zadních sedačkách stoupla a  začala předvídatelná palba otázek. Zůstala jsem u  osvědčených odpovědí Ano-Ne-Nevím a osnovala další postup.
S tezí, že autobus asi už odjel, jsme se rozhodla pro samo-odvoz strastiplnou cestou, via Brno - Náměšť  - Třebíč, až k branám tábora.
Tam jsem se dozvěděla, že táborový autobus mi naštěstí neujel. Vyjíždí totiž ze smluveného místa až další den.
Děti se přestaly ptát. Tak nějak pochopily, že maminka trpí časovým posunem a celá rodina s ní. Naštěstí byli táborníci lidé dobří a děti si za branami tábora nechali, s tím, že je přece nepovezu zase zpátky. Zrovna se jim prý uvolnily 2 místa v turnusu 'Vědecké pokusy' a tak pro ně bylo místo.
Byla jsem ráda, neuměla jsem si představit cestu domů, prošpikovanou vyčítavými pohledy, komentáři a pocitem zmaru, který není na koho delegovat. Dopadlo to dobře. Díky táboru malých vědců. Díky a mávám!
Po příjezu domů, kde se mě samozřejmě všichni včetně kočky vysmáli, jsem si vyhledala náplň tábora Vědecké pokusy. Zajímalo mě, co se tam vlastně děje. Jednou z aktivit bylo míchání kyseliny a zásady a pozorování tzv. efektu sopky.
A tak mě napadlo vědeckému táboru věnovat tento recept. Sopka vyšumí a pak je z toho jen binec, přijde mi to jako škoda surovin. V případě erupce ve vodě se dá užít i trocha toho šumivého občerstvení.




Budete potřebovat:

Skleněnou láhev s širším hrdlem
1 litr vychlazené vody
40g kysliny citronové
20g jedlé sody
k obarvení ochucení je ideální 50g ovocného sirupu atraktivní barvy. My jsme použili letošní domácí ostružinový a čerstvé ovoce.
Ve stavu nouze se dá  obarvit i potravinářským barvivem a ochutit cukrem.


Co se přípravy týče, není ani co popisovat. 
Praktičtější, ale určitě je začít přípravou ovoce a ochucení. Smícháním kyseliny citronové, jedlé sody a vody začne šumivá reakce a může se nápoj podávat. 



 

http://www.essential.cz/


Je vám to málo? Tak koukejte, co všechno si ještě můžete vyrobit doma:




http://www.home-made.cz/2018/07/domaci-tuhy-rozmarynovy-deodorantni.html 
http://www.home-made.cz/2018/07/domaci-vonavy-sampon-z-levandule.html

http://www.home-made.cz/2018/07/domaci-bezedne-vonitko-do-susicky-zcela.html

 




Vyrábíte rádi užitečné věci?
Pak tu mám, ne jednu, ne dvě, ale už skoro tři knihy plné návodů jak na to:

http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami



Komentáře