Nejvoňavější šípková marmeláda

Šípková zavařenina je zdravou pomazánkou a sladkou ozdobou cukroví, je i základní surovinou do nejlepší šípkové omáčky.


 

Jediným zádrhelem přípravy marmelády může být její relativní pracnost, tedy čištění šípků. Odstraňuje se nejen stopka a bubák, ale i vnitřní semínka a chloupky. Nenechte se přemluvit k jiné formě přípravy, dobře vyčištěné šípky jsou základem té nejlepší marmelády. 

K výše zmíněnému čištění se hodí mít více dětí, které vám s radostí pomůžou, stačí je jen správně namotivovat. U nás to děláme tak, že je prvně vyděsíme těžší prací, např. že se jim řekne, že budou hrabat a vozit seno,.. no a pak nás jakoby náhodou napadne, že je potřeba natrhat a očistit šípky.. pak už je od šípků neodtrhnete.

Ideální je sběr šípků zaháji po prvních mrazících, pokud se vám ale nechce čekat, nechte je přemrznout uměle umístěním na 2-3 hod. do mrazárku.

Budete potřebovat:

1kg čerstvých očištěných šípků

1kg cukru nebo medu

1 lžička mletého hřebíčku

Očištěné šípkové lodičky zalijte vodou a povařte do měkka (asi 30min), ale ne úplně do 'rozblemcana'.

Měkké šípky rozmixujte. Přidejte k nim cukr (nebo med) 1:1 a pomletý hřebíček. Vařte na mírném ohni ještě cca 15 min.

Na závěr proveďte talířkový test. Připadně povařte déle.

Přelijte do vyvařených sklenic, uzavřete vyvařeným víčkem a otočte dnem vzhůru.

Líbí se vám vyrábění užitečných věcí? Podívejte se na naše DIY na výrobu:

Komentáře