Šípková zavařenina je zdravou pomazánkou a sladkou ozdobou cukroví, je i základní surovinou do nejlepší šípkové omáčky.
Jediným zádrhelem přípravy marmelády může být její relativní pracnost, tedy čištění šípků. Odstraňuje se nejen stopka a bubák, ale i vnitřní semínka a chloupky. Nenechte se přemluvit k jiné formě přípravy, dobře vyčištěné šípky jsou základem té nejlepší marmelády.
K výše zmíněnému čištění se hodí mít více dětí, které vám s radostí pomůžou, stačí je jen správně namotivovat. U nás to děláme tak, že je prvně vyděsíme těžší prací, např. že se jim řekne, že budou hrabat a vozit seno,.. no a pak nás jakoby náhodou napadne, že je potřeba natrhat a očistit šípky.. pak už je od šípků neodtrhnete.
Ideální je sběr šípků zaháji po prvních mrazících, pokud se vám ale nechce čekat, nechte je přemrznout uměle umístěním na 2-3 hod. do mrazárku.
Budete potřebovat:
1kg čerstvých očištěných šípků
1kg cukru nebo medu
1 lžička mletého hřebíčku
Očištěné šípkové lodičky zalijte vodou a povařte do měkka (asi 30min), ale ne úplně do 'rozblemcana'.
Měkké šípky rozmixujte. Přidejte k nim cukr (nebo med) 1:1 a pomletý hřebíček. Vařte na mírném ohni ještě cca 15 min.
Na závěr proveďte talířkový test. Připadně povařte déle.
Přelijte do vyvařených sklenic, uzavřete vyvařeným víčkem a otočte dnem vzhůru.
Komentáře
Okomentovat
Diky! :)